Rikkie's digitale Fotografie » Mijn ligfietsverhalen » Bandenverhaaltje
Bandenverhaaltje
Banden zijn op een velomobiel niet onbelangrijk. Na vier jaar velomobielrijden wil ik mijn ervaringen toch ook ’s op papier zetten.
In den beginne waren en twee 20” Schwalbe marathon slick’s vooraan, en één 26” Schwalbe marathon plus achteraan. Om met de achterband te beginnen: 17.000km met de eerste, 16.000km met de tweede en nooit lek gereden. Omdat ik overal verhalen las dat deze marathon plus “pokketraag” was, heb ik uit nieuwsgierigheid een Vredestein perfect moiree gemonteerd en waarempel: het liep een stuk beter!
De voorbanden zijn een heel ander verhaal: de marathon slick’s bevielen prima (zolang ze op druk gehouden werden!), maar op een gegeven moment gingen ze uit productie. Nu was goeie raad duur. Dan maar ’s de Continental contact sport geprobeerd: iets sneller dan de slick’s maar wegens de geringere breedte (28 tegenover 35 voor de slick’s) ook minder confortabel. En vooral: na 1.700km tot op de draad versleten, daar waar ik met de slick’s 4.000km haalde! Dan maar iets anders gezocht en gevonden: Schwalbe kojak. Deze leek mij iets sneller dan de slick’s en zelfs iets comfortabeler en de levensduur was vergelijkbaar. Meestal kon ik hem wel maar als vouwband vinden en die was een stuk duurder dan de gewone.
Omdat ik ook vrij veel lek reed en het naar de winter toe ging, dan ook maar ’s de marathon plus vooraan gemonteerd. Zeer lekbestendig, dat mag gezegd maar inderdaad pokketraag. Met rondom marathon plus gemonteerd was het meer “stoempen” dan fietsen. Na de winter viel mijn oog op de Vredestein perfect moiree, die ook een stuk beterkoop is (18 euro tegenover minstens 24 euro voor de andere). Eerst op de voorwielen en dat beviel mij prima, en dan ook zoals hierboven al gezegd uiteindelijk ook op het achterwiel en zo rij ik nu nog steeds. Lekbestendige band, comfortabel en snel (op kruissnelheid zo’n 3-5km/u sneller dan de marathon plussen)! Over de levensduur ben ik nog niet zo zeker: momenteel doe ik een goeie 2.000km met de voorbanden eer ze versleten zijn, maar de sporing was niet helemaal in orde. Binnenkort monteer ik nieuwe en daar hoop ik toch minstens 3.000km mee te doen. De achterste heeft nu zo’n 3.500km en is in het midden “kletskop” aan ’t worden, vermoedelijk omdat ik hem iets te hard oppomp. Al bij al toch tevreden over de perfect moiree. Voor de winter ga ik vanachter ’s een Schwalbe marathon monteren, omdat die al enkele jaren splinternieuw op mijn mountainbike zitten. Vermits ik daar toch niet meer mee rij…
Table './rikkiefoto_cms/stats' is marked as crashed and should be repaired